Bolile cardiovasculare, asociate cu un risc crescut de insuficiență renală

Noi studii sugerează că afecțiunile cardiovasculare – inclusiv insuficiența cardiacă, fibrilația atrială, boala coronariană și accidentul vascular- cerebral- sunt asociate cu un risc crescut de apariție a insuficienței renale. Rezultatele arată importanța protejării sănătății rinichilor la persoanele diagnosticate cu o afecțiune cardiovasculară.
Inimia și rinichii au o relație bi- direcțională, ceea ce înseamnă că funcționarea proastă a unui organ se răsfrânge și asupra celuilalt. Multe studii au investigat efectul bolilor renale asupra inimii, însă foarte puține au verificat și situația inversă. O echipă condusă de dr. Kunihiro Matsushita și dr. Junichi Ishigami (Școala de Medicină Johns Hopkins Bloomberg) a examinat informațiile a peste 9.400 de adulți care nu aveau semne de boli cardiovasculare la momentul înrolării în studiu. ”Probabil că mulți medici recunosc faptul că un pacient cu boli cardiovasculare are risc de progresie a bolii renale, dar, din cunoștințele mele, acesta este primul studiu care analizează contribuția diferitelor afecțiuni cardiovasculare la dezvoltarea insuficienței renale”, a explicat dr. Matsushita.
Pe o durată medie de 17,5 ani, 2.598 de participanți au fost spitalizați cu afecțiuni cardiovasculare: 1.269 cu insuficiență cardiacă, 1.337 cu fibrilație atrială, 696 cu boală coronariană și 559 cu AVC. 210 pacienți au dezvoltat și insuficiență renală. Incidența unor afecțiuni cardiace majore a fost asociată cu un risc crescut de insuficiență renală. Participanții spitalizați din cauza insuficienței cardiace aveau un risc de 11,4 ori mai mare de insuficiență renală decât participanții fără afecțiuni cardiovasculare.
”Persoanele cu un istoric de boli cardiovasculare ar trebui incluse într-o categorie de risc pentru insuficiența renală. Medicii ar trebui să minimizeze tratamentul pentru afecțiunile cardiovasculare, deoarece acesta ar putea fi toxic pentru rinichi. De asemenea, este clar că trebuie monitorizată mai eficient funcția rinichilor, deși ghidurile clinice pentru bolile cardiovasculare nu specifică în mod clar frecvența cu care trebuie evaluată funcția rinichilor după ce a apărut o boală cardiovasculară”, a afirmat și dr. Junichi Ishigami.