Incontinența urinară, simptom al mai multor boli

Incontinența urinară, o problemă cu care se confruntă deopotrivă bărbații și femeile, este pierderea de urină pe care nu o puteți controla (involuntară).

Un număr exact de persoane afectate de incontinența urinară nu poate fi exprimat, pentru că mulți oameni, în special femeile, nu spun nimănui despre simptomele lor, pe care le consideră jenante, și de aceea suferă în tăcere.

Incontinența urinară nu este o boală, este un simptom al mai multor condiții medicale. Cauzele pot fi diferite pentru bărbați și femei, dar nu este ceva ereditar și nici nu este specific îmbătrânirii. Incontinența urinară nu este doar o problemă medicală. Poate afecta viața emoțională, psihică și socială. Multe persoane care au incontinență urinară se tem să facă activități zilnice uzuale, încercând în permanență să nu fie prea departe de o toaletă. Fără discuție, incontinența urinară vă poate împiedica să vă bucurați de o viață normală. Iată câteva din motivele ce pot cauza incontinența urinară.

Consum de apă în exces

Corpul uman nu își asigură necesarul de lichide doar din apă. El își ia 20-30% din acest necesar din alimente și din alte băuturi. Ca atare, excesul de apă vă face să mergeți mai des la toaletă.  Urinarea frecventă poate reduce nivelul de sodiu din sânge la niveluri nesănătoase.  Iată de ce e bine să beți apă suficient pentru a avea o urină clară sau de culoare galben deschis.

Infecția tractului urinar

Este cea mai frecventă cauză pentru urinarea frecventă. Bacteriile pot infecta rinichii, vezica urinară și/sau tractul urinar, astfel încât vezica se umflă și nu poate rezista la presiunea urinei care poate fi neclară, cu sânge sau cu un miros specific, neplăcut. Tot în această situație e posibil să apară și alte simptome – febră, frisoane, greață și durere în partea inferioară a abdomenului. O vizită la medicul specialist este necesară, acesta poate prescrie, dacă este cazul, antibiotice pentru a trata infecția.

Diabet zaharat

Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2, ridică nivelul de zahăr din sânge. Rinichii încearcă să-l filtreze, dar efortul este prea mare. Deci zahărul se elimină în urină. Nevoia  frecventă de a merge la toaletă  este unul dintre primele și cele mai comune semne de diabet.

Diabet insipid

Este o afecțiune diferită de diabetul de tip 1 sau de tip 2. În acest caz, corpul uman nu poate folosi sau nu produce suficientă vasopresină, un hormon care în mod normal „spune” rinichilor să filtreze apa din sânge atunci când este cazul.  Simptome specifice pentru această situație sunt starea de oboseală, greața, confuzia și senzația excesivă de sete. De asemenea, în acest caz cantitatea de urină eliminată este de cinci ori mai mare decât în mod normal.

Diuretice

Cunoscute și sub numele de „pastile de apă”, diureticele sunt folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale, al afecțiunilor ficatului si rinichilor. Acestea fac ca rinichii să elibereze mai multă sare (sodiu) în urină, ceea ce determină nevoia de a urina mai des. De aici și o pierdere mai mare de sodiu și potasiu, ceea ce ar putea avea consecințe negative pentru sănătate. Printre simptome sunt de amintit amețeala și greața. O discuție cu medicul înainte de a vă opri sau schimba doza de diuretice este obligatorie.

Sindromul vezicii urinare dureroase

S-ar putea să simțiți nevoia că trebuie să mergeți foarte des la toaletă, dar fără a urina prea mult. De asemenea, s-ar putea să aveți dureri în zona inferioară a abdomenului, care se agravează atunci când urinați sau faceți sex. Acestea sunt provocate atunci când țesutul vezicii urinare devine umflat și foarte sensibil, dar nu este întotdeauna clar ce cauzează lucrul acesta.

Pietrele la rinichi

Mineralele și sărurile asimilate de organism pot forma pietre minuscule la rinichi. Această situație vă poate determina să mergeți mai des la toaletă și să aveți greață, febră, frisoane și dureri serioase lateral și în spate, în zona rinichilor. Ele pot fi acutizate și de alți factori precum greutatea în plus, deshidratarea, dietele bogate în proteine și istoricul familial de boală. Pietrele se pot elimina singure sau prin intervenție chirurgicală.

Sarcina

Pe măsura ce fătul crește în burta mamei, are nevoie de mai mult spatiu și se împinge pe vezica urinară, ceea ce determină necesitatea de a merge mai des la toaletă. Dar chiar înainte de aceasta, când embrionul este în uter, corpul femeii secretă gonadotropina corionică umană sau hCG – un hormon produs în primul trimestru de sarcină la nivelul placentei care determină, de asemenea, o mărire a frecvenței deplasărilor la toaletă.

Vaginita

Este o inflamație a pereților vaginali ce poate apărea la femei la orice vârstă, cauza fiind de cele mai multe ori o infecție cu bacterii, cu ciuperci sau o alergie (la un produs de menținere a igienei). Și această afecțiune poate cauza incontinența urinară.

Exces de alcool și cafea

Acestea acționează ca un diuretic, eliminând mai multă apă din organism. De asemenea, limitează secreția  de vasopresină a  organismului, hormonul care „spune” rinichilor să filtreze mai multă apă în corpul nostru.

Mușchi pelvieni slăbiți

Atunci când mușchii se întind și sunt slăbiți, ceea ce se poate întâmpla în timpul sarcinii și al nașterii, vezica urinară s-ar putea să nu mai fie în poziția normală sau uretra  ar putea fi tensionată. Ambele situații  pot provoca urinarea frecventă.

Menopauza

Se instalează în jurul vârstei de 50 de ani, când corpul produce mai puțin estrogen, și asta poate determina o frecvență ridicată a urinării. Medicul poate să vă ajute cu o terapie de substituție hormonală, cu modificarea dietei, precum și cu alte tratamente.

Tumori

Atât tumorile canceroase, cât și cele benigne, afectează vezica urinară. Prezența sângelui în urină este cel mai important semn de care trebuie să țineți cont în această situație.  Discutați cu medicul dacă observați sânge în urină, simțiți o umflătură în zona inferioară a abdomenului  sau aveți dureri la urinare.

Lasă un răspuns