În România sunt efectuate 200 transplanturi renale pe an
Numai 1% sunt efectuate înainte de inițierea dializei, cei mai mulți pacienți provenind din centrele de dializă publice. Aceasta înseamnă că ponderea transplantului renal (TxR) între metodele de tratament substitutiv renal este, din păcate, mică. Ca propuneri de remediere a acestei situații sunt de amintit: „promovarea donării de organe; înființarea de noi centre de TxR (Craiova, Constanța, Oradea); actualizarea protocoalelor de TxR; înființarea unui registru unic al primitorilor; introducerea unui program de monitorizare și tratament dedicat pacienților post – TxR; înființarea unui registru al pacienților post – TxR”, a declarat prof. dr Gabriel Mircescu în cadrul conferinței de presă cu tema: Sănătatea rinichilor pentru toți – Ziua mondială a rinichiului, organizată de Asociația Transplantaților din România (ATR) împreună cu Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.
Conform datelor Societății Internaționale de Nefrologie (INS): „se estimează că Boala Renală Cronică (BCR) afectează peste 850 de milioane de oameni din întreaga lume și a dus la peste 3,1 milioane de decese în 2019, fiind a VIII-a cauză de deces și, dacă nu se intervine, se estimează că va deveni a V-a cauză de reducere a speranței de viață până în 2040.” De mai bine de 30 de ani, pe plan mondial se discută și se acționează în vederea dezvoltării terapiilor de substituție a funcției renale: dializa și transplantul. Fiecare, însă, au limitări. Astfel, direcția în care se îndreaptă în prezent cercetarea și practica medicală în domeniul sănătății rinichilor vizează o serie de aspecte, precum: prevenția; diagnosticarea precoce; tratamente care să permită stoparea sau încetinirea evoluției BCR; perfecționarea tratamentelor de substituție.
Toate acestea necesită printre altele: politici de sănătate publică finanțate corespunzător, care să vizeze formarea personalului medical la nivelul medicinei de familie, în vederea prevenției și testării pentru diagnosticarea precoce a BCR; o politică de formare și menținere a personalului medical de specialitate atât în secțiile de nefrologie cât și în centrele de dializă; o abordare complexă a pacientului cu BCR, care să cuprindă: furnizarea de servicii medicale de înaltă calitate, medicamente la prețuri accesibile, îngrijire centrată pe pacient și în echipe multidisciplinare, protecție socială adecvată, îndrumare și acces pentru recuperare fizică și psihologică; implicarea și susținerea organizațiilor de pacienți în campanii de informare și conștientizare privind factorii de risc ai BCR (prevenție); extinderea Registrului Renal Român (RRR) și către fazele incipiente ale BCR.
„Pentru ATR, Ziua Mondială a rinichiului este unul dintre evenimentele anuale importante, atât prin prisma faptului că majoritatea membrilor ATR sunt pacienți cu Insuficiență Cronică Renală (IRC) stadiu terminal supleată prin dializă sau transplant, cât și pentru că ne alăturăm unei campanii de anvergură mondială. Vreau să subliniez că oriunde pe planetă, pacienții cu transplant renal au cea mai mare pondere în totalul pacienților beneficiari de transplant, iar acest fapt se datorează numărului mare al celor ajunși în IRC fază terminală, a faptului că rinichii fiind organe pereche se poate face transplant și de la donator viu, iar în cazul donatorului în moarte cerebrală, de regulă de la un donator beneficiază doi receptori”, a declarat Gheorghe Tache, președinte ATR.