12 boli care deteriorează rinichii – cum le recunoaștem?

Boala cronică de rinichi este o deteriorare permanentă ce se poate agrava cu timpul. Dacă rinichii nu mai funcționează, apare insuficiența renală sau boala renală în stadiu terminal.
Tratamentul este reprezentat fie de dializă, fie de transplantul renal. Sunt numeroase boli care pot duce la deteriorarea rinichilor, unele extrem de cunoscute, altele care nu păreau a avea vreo legătură.
Diabetul
Este principala cauză de insuficiență renală, deteriorând vasele mici și filtrele rinichilor- ceea ce înseamnă că acestea nu mai pot curăța sângele. Organismul reține mai multă sare și apă, în consecință mai multe reziduuri care, în mod normal, ar trebui eliminate. Deteriorarea nervoasă cauzată de diabet poate provoca întoarcerea urinei și presiune sau infecții la nivelul rinichilor.
Anorexia nervoasă
Persoanele cu această boală au o imagine de sine nerealistă și nu mănâncă suficient pentru a avea o greutate sănătoasă (cântăresc cu cel puțin 15% mai puțin decât ar trebui). Anorexia nervoasă poate duce la lipsa de apă, electroliți și săruri în organism, ceea ce conduce la boala cronică renală și, într-un final, la insuficiență renală. Și mai afectate sunt persoanele care mănâncă compulsiv și apoi elimină (cu ajutorul laxativelor sau prin vomă), pentru a reduce numărul caloriilor ingerate.
Hipertensiunea arterială
Dacă viteza sângelui prin corp este prea mare, poate întinde și slăbi vasele sanguine, inclusiv pe cele din rinichi. Astfel, aceste organe pereche nu mai pot elimina reziduurile și lichidele în surplus din organism, ceea ce poate crește tensiunea arterială, formându-se astfel un ciclu periculos. Hipertensiunea arterială se poate trata cu medicamente, dar este nevoie și de modificări în dietă, activitatea fizică și nivelul de stres.
Nivelul crescut de colesterol
Dacă aveți prea mult colesterol rău în organism, se poate acumula în vasele care transport sângele în și din rinichi, iar aceștia nu mai pot funcționa cum trebuie. În plus, crește riscul de hipertensiune arterială și diabet. Un simplu test de sânge poate determina nivelul colesterolului din organism.
Lupusul
Această boală determină sistemul imun să atace anumite părți din corp. Când atacă rinichii, se numește nefrita lupică – cauzează inflamație și deteriorarea vaselor mici care filtrează reziduurile din rinichi, dar și vasele de sânge din rinichi. Se tratează cu diferite terapii: unele controlează sistemul imun, în timp ce altele ajută la controlul tensiunii arteriale sau elimină inflamația și lichidele în exces.
Mielomul multiplu
Acest tip de cancer implică leucocitele care ajută la combaterea infecției. Celulele canceroase se acumulează în măduva osoasă, unde elimină celulele sanguine sănătoase și formează proteine anormale care cauzează probleme renale. Mai mult de jumătate dintre persoanele cu mielom multiplu au și probleme renale.
Sindromul hemolitic uremic
Apare când vasele mici de sânge din rinichi și alte organe sunt deteriorate. Aceasta poate duce, într-un final, la insuficiență renală. Poate apărea după 5-10 zile de diaree, de obicei infecțioasă, cauzată de E.coli sau anumite medicamente. Cele mai multe persoane se recuperează dacă o tratează imediat, de aceea este important să mergeți la medic dacă vă confruntați cu diaree de mai multe zile, nu micționați de câte ori ar trebui sau sunteți foarte obosit. Alte semne ar putea fi vânătăile sau sângerările neobișnuite
Vasculita ANCA
Vasculita asociată cu prezența anticorpilor antinucleari (ANCA) apare atunci când anticorpii (care, în mod normal, luptă cu germenii) atacă vasele mici de sânge din rinichi și alte organe. Poate duce la apariția sângelui și a proteinelor în urină și poate cauza insuficiență renală. Semne ale bolii pot fi și febra, dureri corporale, articulare sau musculare și urină de culoare maronie.
Blocajul urinar
Dacă nu puteți micționa, înseamnă că urina nu poate fi eliminate, ceea ce duce la deteriorarea rinichilor. Poate cauza presiune și poate duce la infecții în rinichi și în alte zone ale organismului. O prostată mărită, cancerul de prostată, pietrele la rinichi, cancer de vezică, cheaguri de sânge pe tractul urinar și cancerul de colon sunt alte probleme medicale care pot avea același efect. Mergeți la medic dacă micționați mult mai puțin sau mult mai des decât de obicei sau dacă observați sânge în urină.
Cheagurile de sânge
Multe afecțiuni pot cauza cheaguri de sânge, dar o afecțiune hematologică – purpura trombotică trombocitopenică – este frecvent asociată cu problemele renale. Cauzează cheaguri în vasele mici de sânge, care pot afecta atât creierul, cât și inima. Simptomele include febră, sângerări în nas sau în cavitatea bucală, diaree, dureri în piept, confuzie, dureri de cap, vânătăi și oboseală extreme. Poate fi foarte gravă dacă nu este tratată imediat, deci mergeți la medic la primele semne.
Sclerodermia
Reprezintă un grup de boli rare care se caracterizează prin îngroșarea țesutului conjunctiv de la nivelul întregului corp. Uneori, afectează vasele de sânge și organele. Dacă afectează rinichii și aceștia nu mai funcționează cum ar trebui, proteinele vor fi eliminate prin urină. Poate cauza o creștere bruscă a tensiunii arteriale, care duce rapid la insuficiența renală.
Boala rinichilor polichistici
Cauzează chisturi în interiorul rinichilor, astfel încât aceștia se măresc și li se deteriorează țesuturile. Are cauze genetice (transmisă de unul din părinți). Dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, poate duce la boli cronice renale și, în final, la boală renală în stadiu terminal.