Persoanele cu boli renale – simptome COVID-19 mai severe

photocredit: Nephrocare

Pandemia de coronavirus reprezintă o problemă majoră de sănătate pentru persoanele cu boli renale. Nu numai că aceste persoane sunt mai predispuse la complicații severe dacă contractează SARS-CoV-2, dar anxietatea cauzată de pandemie le determină să nu mai meargă la medic de teamă să nu se infecteze.

Persoanele cu boli cronice renale sunt mai predispuse la complicații cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială și risc de infarct și accident vascular- cerebral (AVC). Se știe deja că boala cardiovasculară crește riscul de deces la persoanele infectate cu SARS-CoV-2, cel mai probabil cauza fiind stresul crescut asupra sistemului cardiovascular deja deteriorat al persoanei afectate și imposibilitatea de a se adapta la boală atunci când plămânii nu mai pot furniza suficient oxigen organismului. În plus, persoanele cu boli renale în stadiu avansat suferă, în general, și de diabet, care duce la probleme cardiovasculare grave. Medicii au descoperit că și diabetul este un factor de risc pentru complicații la COVID- 19.

De asemenea, persoanele cu boli renale sunt, de obicei, imunodeprimate- adică au o capacitate redusă de a lupta cu infecția. Aceasta apare fie din cauza bolii renale, fie din cauza faptului că medicamentele de care au nevoie pacienții renali inhibă sistemul imun. Medicamentele sunt esențiale după un transplant renal, pentru ca sistemul imun al organismului să nu respingă noul rinichi.

Un sistem imunodeprimat nu mai permite organismului să elimine virusul cu care a fost infectat. Însă există și unele dovezi că un sistem imun super- active după primele zile de infecție poate cauza complicații severe ale COVID-19. Diminuarea răspunsului sistemului imun prin medicamente imunosupresoare poate fi benefică- de aceea numeroase studii clinice investighează această metodă.

Un alt aspect este faptul că numeroase persoane cu boli renale severe necesită dializă sau transplant renal, factori care duc la un rezultat slab al terapiei în infecția cu SARS-CoV-2.

SARS-CoV-2 la copii

Date recente din China, Italia și Spania arată că cei mici au un risc scăzut de deces din cauza COVID-19 comparativ cu adulții. Aceasta se poate întâmpla datorită faptului că sistemul imun tânăr, aflat în dezvoltare ar putea elimina cu mai mare succes noile infecții virale. Totuși, copiii cu boli renale au un risc crescut de forme severe de COVID-19, însă acest risc este mai mic decât la adulți, deoarece copiii nu au și comorbidități precum bolile cardiovasculare, diabet etc. În prezent, în Regatul Unit al Marii Britanii nu există cazuri de copii cu boli renale care au suferit complicații severe la COVID-19.

Precauții în sistemul de sănătate

Având în vedere că mulți adulți cu boli renale se confruntă cu un risc crescut de contracatare a unei infecții severe cu SARS-CoV-2, este important ca aceștia să se protejeze de virus cât de mult posibil. Aceleași precauții sunt valabile și la copiii cu boli renale în stadiu avansat sau care sunt puternic imunodeprimați. Este extrem de importantă protecția persoanelor care merg frecvent în unitățile sanitare pentru hemodializă, uneori de 3-4 ori pe săptămână.