Hipertensiunea arterială, depistată la 95% dintre pacienții cu boli renale

Photocredit: theheartgroup.co.nz

Pe măsură ce boala renală avansează, hipertensiunea arterială este depistată la 90%-95% dintre pacienții cu boli renale.

Hipertensiunea reprezintă cel mai important factor tratabil pentru apariția și dezvoltarea bolilor de rinichi. ”Toate bolile renale, glomerulare, diabetul zaharat și toate bolile cronice renale sunt asociate cu hipertensiunea. Pe măsură ce boala renală avansează, hipertensiunea este aproape ubicuitară, fiind depistată la 90%-95% dintre pacienții să le spunem renali. Cred ca cel mai important este să testăm funcția renală; acest lucru se face acum absolut oriunde. Să nu neglijăm rata filtrării glomerulare și să ne uităm de asemenea la banalul sumar de urină pentru a depista orice anomalie și cred că important este să spunem orice anomalie. Nu trebuie să neglijam nici cele mai mărunte deficiențe, defecte ale sumarului de urină. Sumarul de urină trebuie să fie perfect. Găsim hematurie microscopică, găsim albuminurie de orice rang – atunci ar trebui să adresăm acel pacient nefrologului”, a explicat prof. dr. Adrian Covic, președintele Societății Române de Nefrologie, în cadrul dezbaterii organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale.

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și mortalitate în lumea întreagă. La originea lor stau factorii de risc cardiovascular, între care hipertensiunea arterială ocupă un loc central.

Din păcate, nu toți oamenii cunosc legătura între hipertensiunea arterială și complicațiile acute, potențial mortale precum infarctul acut de miocard sau accidentul vascular cerebral ori complicațiile cronice severe precum insuficiența cardiacă, insuficiența renală cu necesar de dializă cronic. Atunci când boala de fond nu doare, așa cum este cazul hipertensiunii arteriale, cel mai adesea pacienții pot să nu fie conștienți de consecințe și să nu acorde suficientă importanță tratamentului.

”O parte dintre pacienți nici nu știu că au hipertensiune arterială și în consecință nu au tratament, iar boala își urmează cursul natural către complicații. De aceea, este foarte importantă informarea cu privire la nevoia de a măsura periodic tensiunea arterială pentru a detecta boala chiar în stadiul asimptomatic, necomplicat. Informarea cu privire la stilul de viață sănătos care previne sau întârzie apariția hipertensiunii arteriale, respectiv ajută la obținerea controlului tensional, este crucial. Societatea Română de Cardiologie vine în sprijinul acestei nevoi de informare a populației prin campania <Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!? care dorește să implice în acțiunea de conștientizare a problematicii hipertensiunii arteriale nu doar pacienții hipertensivi cunoscuți ci și tinerii care constituie suportul părinților și bunicilor cu această boală, sau care, la rândul lor, pot fi candidați pentru dezvoltarea în viitor a acestei afecțiuni”, a afirmat Șef de Lucrări Dr. Ana-Maria Vintilă, președinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială.

Măsurarea tensiunii arteriale

În cazul hipertensiunii arteriale, două intervenții simple, precum măsurarea tensiunii și respectarea întocmai a tratamentului au un impact foarte mare asupra calității și duratei vieții românilor.

,, Așa cum știm la ora actuală, unul din oamenii care circulă pe stradă și au peste 50 de ani are hipertensiune arterială și, din păcate, nu știe acest lucru. Iar cei care au hipertensiune arterială și nu știu că au hipertensiune arterială au un risc major de a face complicațiile cele mai importante și cele mai severe ale hipertensiunii arteriale, anume infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau afectare renală importantă. Ca atare, diagnosticul hipertensiunii arteriale devine esențial. Iar diagnosticul hipertensiunii arteriale este foarte simplu. Metoda este: prin măsurarea tensiunii arteriale. Aceasta se poate face de către un medic, dar care totodată se poate face și de către pacient, acasă. Își măsoară, cu un aparat de tensiune, în condiții de liniște, timp de 3 ori, la interval de 5 minute și face media între valorile măsurate. Această metodă de diagnostic este probabil una dintre cele mai simple de a diagnostica o boală în patologia curentă”, a spus și prof.dr. Dragoș Vinereanu, președinte Fundația Română a Inimii.

În momentul în care pacientul este diagnosticat cu hipertensiune arterială și primește tratament, acesta vine la pachet și cu anumite măsuri de schimbare a stilului de viață.

”Modificarea stilului de viață înseamnă, în primul rând, combaterea sedentarismului, reducerea consumului de sare – este foarte important pentru că în România consumul de sare este în continuare foarte mare, undeva la 20g/zi și ar trebui redus undeva sub 5g/zi –  grijă la greutatea corporală, pacientul să nu fumeze, să își controleze bine colesterolul din sânge și, dacă are și diabet zaharat, să își controleze diabetul zaharat”, a atras atenția prof.dr. Dragoș Vinereanu.