Ziua Mondială a Rinichiului 2021, axată pe creșterea calității vieții persoanelor cu boli renale

Ziua Mondială a Rinichiului (WKD) este o campanie globală de conștientizare a sănătății axată pe importanța rinichilor și reducerea frecvenței și impactului bolilor renale și a problemelor de sănătate asociate la nivel mondial.

Ziua Mondială a Rinichiului este marcată anual în a doua zi de joi din martie.  Tema  WKD din acest an este  „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – calitatea vieții cu boli de rinichi”, concentrându-se pe calitatea vieții cu boala de rinichi și pe importanța gestionării eficiente a simptomelor. Acest lucru a fost făcut pentru a crește atât educația, cât și conștientizarea cu privire la gestionarea eficientă a simptomelor și abilitarea pacientului, cu scopul final de a încuraja participarea la viață. Deși măsurile eficiente de prevenire a bolilor renale și progresia acesteia sunt importante, pacienții cu boli renale – inclusiv cei care depind de dializă și transplant – și partenerii lor de îngrijire ar trebui, de asemenea, să se simtă susținuți, în special în timpul pandemiilor și altor perioade dificile, prin eforturile concertate ale comunități de îngrijire a rinichilor.

A fi diagnosticat cu boli de rinichi poate fi o provocare uriașă, atât pentru pacient, cât și pentru cei din jur. Diagnosticul și gestionarea acestuia, în special în stadiile avansate ale bolii renale, au un impact grav asupra vieții lor, reducând capacitatea lor și a familiei și a prietenilor, de a participa la activități de zi cu zi precum munca, călătoria și socializarea, provocând în același timp numeroase efecte secundare – de ex. oboseală, durere, depresie, tulburări cognitive, probleme gastro-intestinale și probleme de somn.

Comitetul Director al WKD solicită includerea participării la viață ca un punct-cheie în îngrijirea pacienților cu boala cronică de rinichi (BCR) și ca element de construcție pentru realizarea obiectivului final de a trăi bine cu boli de rinichi. În plus:

–        Pacienții cu BCR și membrii familiei lor sau alți parteneri de îngrijire ar trebui să fie împuterniciți să atingă rezultatele sănătății și obiectivele de viață care sunt semnificative și importante pentru ei. Acest lucru va necesita ca pacienții să-și înțeleagă rolul, să aibă cunoștințele necesare pentru a se putea angaja cu clinicienii în luarea deciziilor comune, precum și dezvoltarea abilităților și sprijinului pentru o autogestionare eficientă.

–        Realizarea unui parteneriat consolidat cu pacienții în dezvoltarea, implementarea și evaluarea intervențiilor pentru practică și politici, care să permită pacienților să trăiască bine. Acest lucru trebuie susținut de o comunicare consecventă, accesibilă și semnificativă.

–        Un accent mai mare pe o abordare bazată pe puncte forte care cuprinde strategii pentru a sprijini reziliența pacientului, pentru a valorifica conexiunile sociale, pentru a construi conștientizarea și cunoașterea pacientului, pentru a facilita accesul la asistență și pentru a stabili încrederea și controlul în autogestionare.

–        Gestionarea mai eficientă și mai integrată a simptomelor pentru toți pacienții cu boli de rinichi, dincolo de terapiile renale tradiționale, inclusiv strategii eficiente de identificare și gestionare a simptomelor care cauzează suferință, inclusiv durere, probleme de somn, anxietate, depresie, stres, mobilitate, fragilitate precum și mai multe strategii de educație și management pentru a atenua aceste simptome, astfel încât pacienții și partenerii lor de îngrijire să poată avea o calitate a vieții mai bună legată de sănătate.