Analiză globală: necesarul de dializă a crescut cu 40% în ultimii 30 de ani

boli renale- dializă

Photocredit: wildwoodhealth.com

Statistici recente arată că rata bolilor cronice recente este în creștere, acestea fiind asociate, în general, cu înaintarea în vârstă.

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 75 de ani au boli cronice renale. La nivel global, se estimează că în jur de 1,23 milioane de persoane au fost răpuse de bolile renale în 2017. Iar numărul persoanelor care necesită dializă – procedură care înlătură reziduurile și excesul de fluide din sânge atunci când rinichii nu mai funcționează – a crescut cu 40% din 1990, arată un nou studiu publicat în The Lancey și preluat, în februarie 2020, de Huffington Post.

”Boala renală este un ucigaș global la vedere. Dovezile sunt clare, însă multe sisteme de sănătate naționale nu pot face față nevoilor de dializă. Iar consecințele sunt letale, la propriu”, atrage atenția dr. Theo Vos, Universitatea de Medicină din Washington.

La nivel global, bolile renale au fost a 12-a cauză de deces în 2017, în creștere de pe locul 17 în 1990. Au fost 697,5 milioane de cazuri de boli cronice renale în 2017, o treime din pacienți fiind din China și India, iar țări precum Andora, Finlanda, Islanda și Slovenia au avut cele mai puține cazuri. În ciuda prevalenței mai scăzute din Vestul Europei, boala apare la 1 din 8 persoane.

Cauzele bolilor cronice renale

Sunt variate, însă hipertensiunea arterială și diabetul par a fi cel mai des întâlnite. Unul din trei adulți din Regatul Unit al Marii Britanii are hipertensiune arterială, iar diabetul afectează mai mult de 4 milioane de persoane.

Alte posibile cauze sunt: nivelul crescut de colesterol, infecții renale, boala rinichilor polichistici, utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, acid mefenamic și aspirină în doze mari), blocaje în fluxul urinei, cauzate de existența pietrelor la rinichi și o prostate mărită.

Simptome

Bolile cronice renale au simptome ce pot varia de la ușoare la grave, în care rinichii se opresc din funcționare – problemă numită insuficiență renală, care apare la aproximativ 1 din 50 de persoane. În general, însă, bolile renale sunt invizibile până în momentul când ajung deja în stadiu avansat și apar simptome precum; glezne, mâini sau picioare umflate, oboseală, probleme de respirație, sânge în urină și greață.

Posibilitatea de diagnosticare timpurie este destul de mică. Institutul Național de Sănătate din America susține că boala ar putea fi diagnosticată mai devreme doar în cazul în care faceți teste de urină sau de sânge pentru alte motive și, astfel, apare semnul de întrebare privind existența bolilor renale. Concluzia este că ar trebui să mergeți la medic dacă aveți simptome persistente care vă indică o posibilă boală renală. Deși nu există un tratament care să vindece boala renală, medicamentele pot ameliora simptomele și se evită, astfel, agravarea afecțiunii.

Sănătatea rinichilor

  • Beți 6-8 pahare de apă pe zi
  • Mențineți o dietă echilibrată, cu multe fructe, legume, cereale, orez și stați departe de prea multă sare sau grăsimi în exces
  • Țineți tensiunea arterială la un nivel normal (între 90/60mmHg și 120/80mmHg)
  • Beți mai puțin alcool și renunțați la fumat, dacă puteți
  • Țineți sub control alte boli, precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare și hipertensiunea arterială.