Sănătatea rinichilor se menține prin pași simpli, zi de zi

Rinichii procesează orice mâncați și beți, inclusiv medicamente și suplimente alimentare, dar și alte substanțe care pot fi dăunătoare. Iată la ce trebuie să fiți atenți ca să mențineți sănătatea rinichilor.
Nu exagerați cu anumite medicamente sau suplimente
Medicamentele anti-inflamatoare nesteroidiene (precum ibuprofenul) pot dăuna rinichilor dacă sunt luate prea des sau prea multe odată. Și antibioticele pot dăuna rinichilor dacă sunt luate în exces, chiar dacă nu aveți probleme cu rinichii de fel. Unele categorii de antibiotice, precum penicilina, sulfonamide și cefalopsorina, sunt mai riscante decât altele.
Producătorii de suplimente nu trebuie sp dovedească faptul că produsele lor sunt sigure, iar unele pot deteriora rinichii, mai ales dacă aveți deja boli renale. Discutați cu medicul dvs înainte de a decide sa luați medicamente sau suplimente.
Mâncați sănătos
Rinichii procesează și lucrurile care pot dăuna organismului, precum sare, grăsimi sau zahăr. Cu timpul, o dietă necorespunzătiare poate duce la hipertensiune arterială, obezitate, diabet și alte afecțiuni cu potențial de risc pentru rinichi. O dietă sănătoasă conține multe legume, fructe, cereale integrale și cât mai puține alimente procesate.
Atenție la sare
Această substanță minerală afectează persoanele în moduri diferire. Uneori pare să mărească acea cantitate de proteine din urină, ceea ce poate deteriora rinichii sau poate agrava boala renală deja existentă. Sarea în exces crește riscul de hipertensiune arterială, o cauză clasică a bolii renale, și de pietre la rinichi- pot fi foarte dureroase și pot cauza probleme grave dacă nu se administrează tratament.
Nu beți suficientă apă
Apa duce nutrienți importanți la rinichi și ajută la mutarea reziduurilor în vezica urinară sub formă de urină. Dacă nu beți suficientă apă, acele mici filtre din rinichi se pot opri și pot duce la apariția de pietre la rincihi și infecții. Chiar și o deshidratare ușoară poate deteriora rinichii, dacă se întâmplă frecvent. Patru- 6 pahare de apă pe zi ar fi suficiente, însă în caz de boală sau în timpul verii s-ar putea să aveți nevoie de mai multă apă.
Exerciții
La fel ca o dietă sănătoasă, exercițiile ajută la prevenirea anumitor afecțiuni, precum diabetul sau bolile cardiovasculare- ambele ducând la boli renale. Dar nu vă forțați prea tare: prea multă activitate fizică poate dăuna rinichilor, dacă nu sunteți apți fizic. Faceți între 30 și 60 de minute de sport pe zi, de cel puțin cinci ori pe săptămână. Începeți încet dacă nu ați mai făcut sport de mult, și discutați cu medicul dacă aveți probleme de sănătate.
Analize
Este important să știți dacă aveți risc de boli renale, ceea ce este foarte probabil dacă dvs. sau un membru al familiei are boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet sau există un istoric familial de insuficiență renală. În acest caz, medicul vă poate efectua teste special pentru rinichi. Cu cât depistați mai devreme, cu atât mai ușor este de tratata și chiar oprit boala.
Grijă la alcool
Dacă sunteți săntos, o băutură sau două nu dăunează rinichilor. Însă mai mult de 4 băuturi în 2 ore poate provoca probleme serioase și pe termen lung. În plus, alcoolul vă deshidratează, deci rinichii nu mai funcționează cum trebuie și apar: greutatea în plus, boli de ficat, hipertensiune arterială și alte afecțiuni care se răsfrâng asupra rinichilor.
Renunțați la fumat
Țigara crește riscul de cancer renal și deteriorează vasele de sânge, ceea ce afectează rinichii prin încetinirea fluxului sanguin către ei. În plus, fumatul poate schimba efectul unor medicamente care tratează hipertensiunea arterială (HTA)- aspect foarte grav, deoarece HTA necontrolată este o cauză principală a bolii renale.
Alte probleme de sănătate
Două dintre bolile care afectează cel mai mult rinichii sunt diabetul și hipertensiunea arterială. O dietă echilibrată și activitatea fizică regulată pot ține ambele boli sub control. În diabet, este la fel de important și să țineți glicemia sub control I să vă administrați insulin ori de câte ori este nevoie. Verificați frecvent nivelul hipertensiunii arteriale și luați medicamente când este nevoie.