Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de dializă, în dezbatere. Ce spun pacienții?

Ministerul Sănătății a postat în transparență decizională proiectul de Ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private.

Potrivit referatului de aprobare, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de dializă publice și private din România nu a mai fost revizuit radical de 18 ani. ”În contextul schimbărilor majore ale modalităților de tratament și / sau tehnologice, ce impun corelarea cadrului normativ cu realitatea, sunt evidente importanța și complexitatea deosebită a unui nou Regulament de organizare și funcționare”.

Potrivit reprezentanților pacienților, acest document trebuie să conțină mențiuni pe trei arii importante: relația pacient-medic, informarea pacientului și mențiuni speciale pentru pacienții care au contraindicație la dializă.

”În relația pacient- medic și în partea de informare, comunicarea trebuie să fie directă, permanentă. Trebuie să vizeze atât informațiile medicale specifice afecțiunii de bază, cât și sfaturile nutriționistului, psihologului, astfel încât persoana bolnavă să știe, în funcție de particularitățile tuturor afecțiunilor pe care le are, să își stabilească o conduită adecvată.  În capitolul de acces la tratament prin dializă  se vorbește despre avantajele și dezavantajele acestuia, dar nu și despre ce se întâmplă cu bolnavii care au contraindicație la dializă. Acești oameni, chiar dacă au contraindicații, trebuie să rămână în evidența centrului de dializă pentru monitorizare și consultare și să li se ofere recomandările necesare. De asemenea, ar trebui adaugată Legea 448/2006 (privind protecția socială) la capitolul legislativ care reglementează drepturile pacientului. Pacienții cu insuficiență funcțională de organ vital au dreptul la încadrarea în grad de dizabilitate. În actualul regulament, este menționată doar Legea drepturilor pacientului – 46/2003”, a explicat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România (Astranrom).

Proiectul de Ordin privind regulamentul de organizare și funcționare a unităților de dializă publice și private poate fi consultat AICI. Toate persoanele interesate pot depune opinii până pe data de 27 iulie 2022.