Peste 14.300 de pacienți cu insuficiență renală în programul de dializă

Potrivit unui Ordin al CNAS publicat în Monitorul Oficial, numărul total de persoane cu insuficiență renală incluse în programul national de dializă este de 14.332.

Astfel, potrivit Ordinului publicat în MO, dintre bolnavii incluși în programul Național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică, 13.118 sunt tratați prin hemodializă convențională, iar restul prin hemodiafiltrare intermitentă online (813), dializă peritoneală continuă (386) și dializă peritoneală automată (15).

Programul asigură serviciile de supleere renală, inclusiv medicamente şi materiale sanitare specifice, investigaţii medicale paraclinice specifice, transportul nemedicalizat al pacienţilor hemodializaţi de la şi la domiciliul pacienţilor, transportul lunar al medicamentelor şi materialelor sanitare specifice dializei peritoneale la domiciliul pacienţilor.

Sunt eligibili pentru program bolnavii cu insuficienţă renală cronică în stadiul uremie, care necesită tratament substitutiv renal (FG < 15 mL/min/1,73 mp).

Hemodiafiltrarea intermitentă on-line este indicată următoarelor categorii de bolnavi:

  1. a) bolnavi la care ţintele de eficienţă a dializei (eKt/V >/= 1,4 sau fosfatemie < 5,5 mg/dl) nu pot fi atinse 3 luni consecutiv;
  2. b) bolnavi tineri cu şanse mari de supravieţuire prin dializă, dar cu şanse mici de transplant renal;
  3. c) bolnavi cu polineuropatie „uremică” în ciuda tratamentului eficient prin hemodializă convenţională;
  4. d) bolnavi cu comorbidităţi cardiovasculare sau cu diabet zaharat.

Dializa peritoneală automată este indicată următoarelor categorii de bolnavi dializaţi peritoneal:

  1. a) bolnavi la care ţintele de eficienţă a dializei peritoneale continue ambulatorii (Kt/Vuree < 1,7; clearance creatinină 60 l/săptămână ori ultrafiltrat < 1.000 ml/24 ore sau absent sau negativ după un schimb de 4 ore cu dextroză 4,25%) nu pot fi atinse 3 luni consecutiv;
  2. b) copii preşcolari la care hemodializa şi dializa peritoneală continuă ambulatorie sunt dificil de aplicat din punct de vedere tehnic şi cu multiple posibile accidente şi complicaţii;
  3. c) bolnavi cu hernii sau eventraţii abdominale, care nu suportă presiunea intraabdominală crescută din DPCA;
  4. d) bolnavi dializaţi care pot şi vor să urmeze studiile şcolare şi universitare;
  5. e) bolnavi dializaţi care pot şi vor să presteze activitate profesională;
  6. f) bolnavi cu dizabilităţi care nu îşi pot efectua schimburile manuale de dializă peritoneală continuă ambulatorie şi la care familia sau asistenţa la domiciliu poate efectua conectarea şi deconectarea de la aparatul de dializă peritoneală automată.

Lasă un răspuns