Vaccinuri indicate persoanelor cu boli cronice renale

Specialiștii atrag atenția asupra persoanelor cu boli cronice renale și a necesității acestora de a se vaccina contra unor boli care pot fi letale.

Vaccinarea poate ameliora prognosticul pacienților cronici. Potrivit prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, sunt câteva tipuri de vaccinuri care ar trebui efectuate de persoanele cu afecțiuni ale rinichilor, pentru a se evita complicații serioase. ”Vaccinul antigripal trebuie efectuat în fiecare an, pentru a proteja împotriva gripei sezoniere. Vaccinul Tdap ne protejează împotriva tusei convulsive și a tetanosului, iar vaccinul pneumococic- contra bolilor pneumococice”, a explicat specialistul.

Alte vaccinuri indicate persoanelor cu boli cronice sunt cele din seria contra hepatitei B, contra hepatitei A, dar și vaccinul Zoster, deoarece reduce riscul de manifestare a infecției herpes zoster la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. ”Nu trebuie să uităm nici de vaccinul ROR, care îi protejează, contra rujeolei, oreionului și rubeolei, pe cei care nu au fost vaccinați sau care nu au imunitate pentru aceste boli. De asemenea, trebuie făcut vaccinul Varicela la cei care nu au fost vaccinați cu două doze de vaccin sau care nu au imunitate penru această boală. OMS a stabilit că, la fiecare zece ani, populaţia adultă trebuie revaccinată, pentru că riscul reapariţiei unor boli poate să se manifeste la populaţia adultă care şi-a pierdut acea protecţie post- vaccinală pe care a dobândit-o prin vaccinare în timpul copilăriei. Realitatea ne demonstrează că rujeola, rubeola nu sunt nişte boli fantomatice, ale trecutului, ci sunt o actualitate care a dus la aparţia unui număr impresionant de cazuri”, a avertizat epidemiologul.

Lasă un răspuns