Anemia, des întâlnită la persoanele cu boli renale

Anemia înseamnă o reducere a cantității de hemoglobină din organism, rezultând o reducere în cantitatea de oxigen pe care hemoglobina o transportă, în mod normal, la organe și mușchi.

Anemia este des întâlnită la persoanele cu boli renale, însă poate fi cauzată și de alte afecțiuni medicale. Rinichii secretă, în mod normal, un hormon numit eitropoietină, care controlează producția de celule roșii ale sângelui din măduva osoasă. În boala severă de rinichi, anemia apare deoarece rinichii nu mai produc suficientă eritropoietină. Printre simptomele anemiei se numără: dispneea (dificultăți în respirație), oboseală și lipsa energiei, palpitații (bătăi puternice ale inimii).

Anemia ușoară poate apărea la persoanele cu boală de rinichi în stadiul 3b, dar începe să devină problematică abia în stadiile 4 sau 5 de boală cronică renală.

Reducerea cantității de eritropoietină este cel mai important factor pentru apariția anemiei, însă și alte cauze pot contribui:

  • persoanele care fac hemodializă pierd cantități mici de sânge la fiecare procedură
  • boala renală reduce abilitatea sângelui de a absorbi și folosi fierul pentru a produce celule roșii (hematii)
  • inflamația și infecția pot suprima funcția măduvei osoase.

Tratamentul anemiei prin creșterea cantității de hemoglobină din sânge ajută la restaurarea energiei, îmbunătățește capacitatea de efort și ajută la remedierea problemelor de natură sexuală. Concentrația de fier este, de obicei, foarte scăzută la persoanele cu boli renale, din cauză că dieta acestora nu conține suficient fier sau ceva nu funcționează în modul în care organismul absoarbe fierul din hrană. În trecut, singurul tratament eficient al anemiei renale era transfuzia de sânge, însă venea la pachet cu alte probleme: risc de infecție cu anumite virusuri, producerea de anticorpi la celulele transfuziei, reacții alergice, reducerea imunității organismului în fața infecțiilor, etc. Începând cu 1985, a devenit disponibilă eritropoietina produsă artificial (EPO), un succes în tratarea anemiei renale.

Medicul poate stabili care este cea mai eficientă cale de administrare a eritropoietinei și a suplimentelor de fier, însă trebuie să-i atrageți atenția dacă resimțiți vreunul dintre simptomele anemiei renale.

Lasă un răspuns