Algoritm de diagnostic pentru boala cronică de rinichi

Cu o incidență în continuă creștere, specialiștii avertizează că boala cronică de rinichi va deveni a cincea cauză de deces până în 2040.
La nivel mondial există peste 850 milioane persoane cu boli renale, dintre care 700 au boală cronică de rinichi (BCR). În România prevalența estimată a bolii este de 10% (peste 37.000 de pacienți cu BCR sunt spitalizați anual). Dintre ei, aproximativ 25% sunt în stadiu avansat. Vârsta medie a pacienților cu Boala Cronică de Rinichi spitalizați este 67 de ani, peste 55% dintre cei afectați având vârste cuprinse între 60 și 79 ani.
”Intervențiile eficiente care, aplicate precoce, reduc aceste riscuri pentru pacienții cu Boala Cronică de Rinichi sunt: screening, diagnostic în stadii incipiente, monitorizare regulată și tratament farmacologic, terapie de supleere a funcției renale în stadii avansate. Soluția pentru un diagnostic eficient este asigurarea accesului gratuit la analizele de evaluare a stării de sănătate a rinichilor: rata de filtrare estimată (RFGe) și a raportului de albumină-creatinină urinară (RACU), care se vor putea realiza gratuit, începând cu luna iulie a acestui an, datorită includerii lor în noul Contract – Cadru”, a explicat ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, implementarea algoritmului de diagnostic în Boala Cronică de Rinichi, la nivelul asistenței medicale primare va avea beneficii multiple:
- Reducerea complicațiilor cardiovasculare și a riscului de deces din această cauză
- Creșterea calității vieții pacienților cu Boală Cronică de Rinichi
- Reducerea poverii asupra sistemului de sănătate, prin reducerea costurilor asociate tratamentului Bolii Cronice de Rinichi prin dializă și transplant renal
- Reducerea progresiei Bolii Cronice de Rinichi către complicații, dializă sau transplant renal și deces.
Societatea Română de Nefrologie și Societatea Națională de Medicina Familiei, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, au inițiat campania ”Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit sănătatea rinichilor tăi la medicul de familie”.
”Obiectivul acestei campanii este creșterea nivelului de informare și conștientizare cu privire la Boala Cronică de Rinichi, a factorilor asociați și a importanței diagnosticului și intervenției precoce, la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Boala cronică de rinichi trebuie abordată ca o prioritate de sănătate publică”, a afirmat prof. dr. Ina Kacso, președintele Societății Române de Nefrologie.
Potrivit prof. dr. Liliana Tuță, președintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătății, ”transformarea practicii medicale în Boala Cronică de Rinichi implică mai multe acțiuni: prioritizarea serviciilor preventive de depistare precoce a Bolii Cronice de Rinichi pentru categoriile cu risc crescut (pacienții cu HTA, BCV, DZ2); implementarea de pachete specifice de servicii și tratamente în ambulatoriul de specialitate și prin spitalizări de zi; implementarea unui cadru unitar standardizat de diagnostic pentru Boala Cronică de Rinichi în asistența medicală primară”.
„Avem o oportunitate extraordinară de a moderniza și eficientiza managementul în boala cronică de rinichi, prin prioritizarea diagnosticului în stadiile incipiente, în cabinetul medicului de familie. Pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune și diabet vor fi evaluați și monitorizați de medicul de familie, pentru depistare sau diagnosticare, până când evoluția bolii cronice se modifică semnificativ. Intrăm așadar într-o nouă etapă a asistenței medicale primare, prin consultații și evaluări de prevenție în ceea ce privește boala cronică de rinichi”, a declarat și șef lucrări dr. Adriana-Carmen Dogaru, vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei.