Ziua Mondială a Rinichiului 2023 – sprijin pentru cei vulnerabili

La nivel global, mai mult de 850 milioane de persoane suferă din cauza bolilor cronice renale, iar evenimentele din ultimul timp (cutremure, război, pandemia de COVID-19) au perturbat accesul acestora la servicii de diagnosticare, tratamente și îngrijiri adecvate.

În acest context, tema 2023 a Zilei Mondiale a Rinichiului (marcată pe 9 martie) este ”Să ne pregătim pentru imprevizibil, să-i susținem pe cei vulnerabili”.

Bolile netransmisibile (BNT), care includ boli cardiovasculare, diabet, cancer, hipertensiune arterială, boli pulmonare cronice și boli cronice de rinichi (CKD), sunt principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial, cu un accent mai puternic în țările cu venituri medii și scăzute. În cazul unor situații de urgență, această cohortă a comunității este printre cele mai vulnerabile din populație din cauza cerințelor de îngrijire, adesea pe tot parcursul vieții, și a tratamentului complex continuu.

În ultimii ani, pandemia de COVID-19 a oferit un exemplu clar al provocărilor cu care se confruntă sistemele de sănătate în furnizarea de servicii esențiale pacienților cu BNT. Impactul COVID-19 asupra sistemelor de sănătate a pus o presiune suplimentară asupra acestei populații vulnerabile, care a trebuit să facă față riscului de a se infecta în timpul vizitei la unitățile sanitare sau chiar suspendării ori anulării îngrijirii non-COVID-19 din cauza limitelor de capacitate a serviciilor de sănătate și a politicilor de izolare.

Serviciile de sănătate s-au străduit să ofere acces la numărul mare de cazuri de boli netransmisibile care necesită diagnostic, management și îngrijire. Fără nici un tratament care să vindece sau care să prevină progresia bolii cronice renale, avansul acesteia către  insuficiență renală va crește nevoia globală de tratamente costisitoare de salvare a vieții, de servicii de dializă și de transplant.

Ziua Mondială a Rinichiului este o inițiativă comună a Societății Internaționale de Nefrologie și a Federației Internaționale a Fundațiilor pentru rinichi. În cadrul campaniei din 2023 se atrage atenția că:

  • factorii politici trebuie să adopte strategii integrate de sănătate care să prioritizeze prevenirea, depistarea precoce și gestionarea bolilor netransmisibile, inclusiv a celor renale
  • Serviciile de îngrijire a sănătății ar trebui să ofere acces echitabil și adecvat la îngrijire pentru pacienții cronici în situații de urgență.
  • Guvernele ar trebui să includă planuri de pregătire pentru situații de urgență în gestionarea și detectarea BNT și să favorizeze prevenirea acestor afecțiuni.
  • Pacienții trebuie să aibă pregătit un kit de urgență care să includă alimente, apă, materiale medicale și fișe medicale.