Sarcina și boala cronică de rinichi

sarcina si boli renale

Chiar dacă în ultimii ani sunt tot mai puține cazuri de complicații ale sarcinii la femeile cu boli renale, dializa poate reprezenta un risc pentru făt sau pentru mamă.

Pacienților trebuie să li se ofere o imagine echilibrată a riscurilor materne și fetale și a cerințelor pentru monitorizarea strictă, pentru a nu genera speranțe false. Deși mulți medici îngrijesc femei însărcinate care fac dializă, există un consens larg asupra faptului că acest lucru constituie o excepție de multe ori și că nu se recomandă planificarea unei sarcini în perioada unui tratament de dializă. Literatura medicală privind sarcina la pacientele dializate este săracă. Nu s-au publicat ghiduri într-un cadru clinic și niciun studiu clinic nu a abordat sarcina la paciente dializate.

Efectele sarcinii asupra funcției renale

Tulburările renale se numără printre complicațiile sarcinii, chiar și la femeile sănătoase. Până la 10% dintre femeile cu funcție renală normal sau ușor redusă prezintă în timpul sarcinii o reducere  permanentă a funcției renale. Alte paciente pot avea o reducere tranzitorie, reversibilă a funcției renale. La pacientele cu hipertensiune arterială, boala de rinichi a progresat indiferent de starea de sarcină. ”Din păcate, sunt disponibile puține date privind rezultatele sarcinii la paciente cu boală cronică de rinichi avansată. Opinia dominantă este că gradul de insuficiență renală este factorul crucial pentru rezultatul final, mai degrabă decât diagnosticul renal subiacent. Rezultatul poate fi diferit și sunt predispuse la risc femeile cu insuficiență renală moderată și gravă. Riscul de complicații ale sarcinii este ridicat și probabilitatea de a duce sarcina la termen este scăzută”, atrag atenia specialiștii Nephrocare.

Efectele bolii cronice de rinichi asupra sarcinii

BCR se asociază cu rate mai mari de rezultate materne negative, cum ar fi hipertensiunea arterială gravă și prematuritatea. În plus, în rândul pacientelor cu BCR, se poate identifica o mortalitate maternă mai ridicată. De asemenea, efectele adverse asupra fătului sunt mai frecvente la femeile cu BCR. Cel mai frecvent risc, respectiv întârzierea creșterii intrauterine, o afecțiune în care fătul nu se dezvoltă în ritmul normal, apare la rate oarecum mai mari în rândul femeilor cu insuficiență renală. Nașterile premature și pierderea sarcinilor sunt mai frecvente.

Sarcina la pacientele dializate

Concepția la femeile dializate aflate la o vârstă fertilă variază între 0,3 și 1,5% pe an. Riscul unui avort spontan este mai mare. Cu toate acestea, îmbunătățirea supravegherii pacientelor cu boală cronică de rinichi în timpul sarcinii a dus la creșterea ratei de nou-născuți vii la acestea. Se presupune că îmbunătățirea rezultatelor se datorează gestionării mult mai active a uremiei la femeile însărcinate dializate. Cu toate că schemele de tratament mai active au condus la rezultate mai bune ale sarcinii la pacientele dializate, planificarea unei sarcini în timpul tratamentului cu dializă nu este încă recomandabilă.

Sarcina la pacientele cu transplant renal

Femeile care au beneficiat de un transplant renal prezintă o incidență mai mare a sarcinilor finalizate cu succes, cu mai puține complicații și anomalii la naștere. Când o pacientă decide să rămână însărcinată, iar transplantul renal este posibil, se recomandă să se aștepte. Femeile care au beneficiat de un transplant trebuie să respecte următoarele recomandări:

  • Discutați toate planurile de sarcină cu medicii curanți; pot fi necesare modificări ale tratamentului medicamentos înainte de concepție.
  • Sarcina se recomandă doar dacă grefa funcționează stabil.
  • Așteptați cel puțin un an (în cazul unui donator viu) sau doi ani (în cazul unui donator decedat) după transplant, pentru a reduce riscul de respingere a rinichiului transplantat. În orice caz, pacientele însărcinate care suferă de boală cronică de rinichi trebuie să fie monitorizate de un nefrolog și de un obstetrician care lucrează în strânsă colaborare.

Lasă un răspuns