Consum inteligent- câte pahare de apă bem?

Puteţi să vă păstraţi sănătatea rinichilor dacă aveţi un consum “inteligent” de apă. Aceasta înseamnă să beţi cantitatea de apă potrivită pentru dumneavoastră.
O percepţie comună greşită este aceea că fiecare ar trebui să bea 8 pahare de apă pe zi, dar, întrucât toţi suntem diferiţi, cantitatea zilnică de apă va varia de la o persoană la alta. Necesarul de apă al organismului se calculează în funcţie de vârstă, climat, intensitatea exerciţiilor fizice practicate, precum şi sarcină, alăptare sau boală.
Aproximativ 60- 70% din greutatea corporală este reprezentată de apă şi fiecare organ are nevoie de lichide pentru a funcţiona corespunzător. Apa ajută rinichii să elimine reziduurile din sânge prin intermediul urinei. De asemenea, apa păstrează deschise vasele de sânge, astfel încât sângele să circule nestingherit către rinichi şi să livreze nutrienţii esenţiali funcţionării acestora. Dacă sunteţi deshidratat este mult mai dificil pentru acest sistem de “livrare” să funcţioneze. Deshidratarea medie vă face să vă simţiţi obosit şi poate împiedica funcţionarea normală a organismului. Deshidratarea severă poate duce la deteriorarea rinichilor, deci este extrem de important să beţi suficientă apă când prestaţi o muncă fizică grea sau exerciţii intense, în special într-un climat cald şi umed.
Iată 6 sfaturi de care să ţineţi seama pentru a vă asigura că aveţi un consum suficient de apă şi menţineţi sănătatea rinichilor.
- Este în regulă să beţi 8 pahare de apă pe zi, dar nu este o regulă bătută în cuie. Nu există o lege împământenită că fiecare trebuie să aibă un consum de 8 pahare de apă zilnic. Este doar o recomandare generală bazată pe faptul că pierdem continuu apa din organism şi trebuie să avem un consum optim pentru supravieţuire. Institutul de Medicină american a estimat că bărbaţii au nevoie de aproximativ 3 litri de fluide pe zi, iar femeile au nevoie zilnic de aproximativ 2,2 litri de lichide.
- Persoanele care deja suferă de afecţiuni ale rinichilor trebuie să fie mult mai atenţi la cantitatea de apă consumată. Când rinichii intră în colaps, oamenii nu elimină suficientă apă sau chiar deloc. Mai mult, cei care fac dializa au restricţii în ceea ce priveşte consumul de apă.
- Este posibil să beţi prea multă apă. Deşi acest lucru nu se întâmplă prea des în cazul persoanelor normale, atleţii de rezistenţă, precum maratoniştii, beau cantităţi mari de apă şi, astfel, diluează excesiv nivelul de sodiu din sânge, dezvoltând o afecţiune periculoasă numită hiponatremie.
- Urina poate dezvălui multe. Pentru o persoană normală, consumul inteligent de apă înseamnă să beţi suficientă apă sau alte lichide, precum sucuri neîndulcite sau lactate degresate, astfel încât urina să aibă o culoare galben deschis sau să fie chiar incoloră. Când culoarea se schimbă în galben închis, înseamnă că sunteţi deshidratat. Cantitatea normală zilnică de urină care trebuie eliminată este de aproximativ 1.5 litri.
- Apa poate preveni apariţia pietrelor la rinichi şi a infecţiilor tractului urinar. Pietrele la rinichi şi infecţiile tractului urinar sunt două afecţiuni medicale care dăunează rinichilor, în ambele cazuri fiind indicată o hidratare optimă. Pietrele la rincihi se formează mai greu atunci când există suficientă apă pentru a preveni unirea cristalelor de piatră formate deja. Apa ajută la dizolvarea antibioticelor folosite pentru tratarea infecţiilor tractului urinar, făcându-le mai eficiente. Dacă beţi suficientă apă puteţi produce mai multă urină, care ajută la eliminarea infecţiilor cauzate de bacterii.
- Aveţi grijă la pastile şi proceduri medicale. Dacă beţi mai multă apă decât este necesar atunci când luaţi anumite medicamente, ori înainte sau după anumite proceduri medicale efectuate cu substanţă de contrast, aceasta poate ajuta la prevenirea afecţiunilor rinichilor. Citiţi etichetele medicamentelor şi puneţi întrebări înainte de a efectua procedura medicală care implică substanţă de contrast. Întotdeauna consultaţi-vă înainte cu medicul de familie, mai ales dacă aveţi restricţii la fluide.