Boli renale: cum pot fi evitate problemele de intimitate

Este important de reținut că persoanele cu boli de rinichi pot avea căsnicii normale și relații sănătoase. Ele se pot îndrăgosti, pot avea grijă de familii și pot avea activitate sexuală.

Sexualitatea nu se referă doar la actul sexual în sine, ci înseamnă mult mai multe lucruri, precum atingeri, îmbrățișări sau săruturi. Înseamnă modul în care ne simțim, cât de bine comunicăm și cât de dispuși suntem să ne apropiem de alte persoane.

Sunt multe lucruri care pot afecta sexualitatea unui bolnav de rinichi sau cu insuficiență renală- hormonii, nervozitatea, nivelul energetic, inclusiv medicamentele. Dar, de asemenea, sunt lucruri cu ajutorul cărora puteți face față acestor schimbări. Nu vă temeți să puneți întrebări sau să cereți ajutorul unui profesionist.

Interesul pentru sex

Interesul pentru sex se poate modifica atunci când aveți boli de rinichi sau insuficiență renală. La început, nivelul interesului poate scădea destul de mult. Aceasta se poate întâmpla deoarece aveți nevoie de multă energie pentru a face față schimbărilor fizice și emoționale pe care le provoacă boala. Cu timpul vă veți întoarce la normal.

Pentru unii bărbați este mai dificil să aibă sau să mențină o erecție. Aceasta se întâmplă des la cei cu insuficiență renală și poate fi un efect secundar al medicamentelor sau se poate manifesta din cauza depozitelor toxice din sânge care nu pot fi îndepărtate complet prin dializă. Multe dintre aceste cauze pot fi tratate. Nu vă temeți să puneți întrebări medicului specialist.

Și emoțiile (stresul, depresia, teama de dizabilitate sau deces, problemele maritale și multe altele) pot afecta funcția sexuală. Pentru unele persoane, bolile de rinichi cauzează modificări psihice care le fac să se simtă mai puțin atractive. Iar acest lucru afectează interesul pentru sex. Cuplurile care constată că viața lor sexuală se schimbă ar trebui să discute cu doctorul.

Este contactul sexual sigur pentru pacienții cu boli renale?

Unii bolnavi și partenerii acestora se tem că activitatea sexuală poate provoca decesul pacientului sau poate dăuna punctului de acces pentru dializă ori rinichiului transplantat. Din punct de vedere sexual, bolnavii renali nu au nicio limitare, atâta timp cât activitatea nu afectează punctul vascular de acces pentru dializă. Teama poate determina oamenii să evite inutil activitatea sexuală.

După ce ați efectuat un transplant, este important să așteptați până când cicatricea începe să se vindece. O dată ce doctorul vă asigură că este în regulă să vă reluați activitatea sexuală, nu există niciun motiv de îngrijorare că rinichiul transplantat ar  putea fi afectat.

Pentru unele cupluri, contactul sexual nu este posibil. Unii pot considera că sexul nu mai este atât de important ca altă dată. Activități precum atingerile, îmbrățișările și sărutările aduc o senzație de căldură și apropiere chiar dacă actul sexual propriu-zis nu se petrece. Terapeuții sexuali profesioniști pot recomanda metode alternative în aceste cazuri.

Cauze psihice sau emoționale

Pentru a depista cauzele, este nevoie de istoricul complet (medical, psihologic și sexual) al dumneavoastră și al partenerului. Trebuie depistat dacă medicația nu are efecte secundare care dăunează activității sexuale și, dacă acest lucru se întâmplă, medicamentele pot fi schimbate (în unele cazuri). Testele de sânge ar trebui să verifice nivelul hormonal și nivelul zahărului din sânge, pentru a depista un eventual diabet. Bărbații pot efectua teste pentru a vedea dacă nervii și vasele de sânge de la nivelul penisului funcționează normal și dacă sunt capabili de a avea o erecție. Dacă nu este depistată nicio problemă fizică, atunci trebuie luată în calcul o problemă emoțională.

Soluții

Bărbații care nu pot avea sau menține o erecție au mai multe opțiuni la dispoziție. Implantul penian constă în plasarea unor proteze semi- rigide în interiorul penisului. În unele cazuri, intervenția poate îmbunătăți circulația sângelui la nivelul penisului. Dacă bărbatul afectat nu vrea să apeleze la intervenția chirurgicală, poate utiliza hormoni. Medicamentele orale sau injectabile pot provoca o erecție. De asemenea, pompițele externe pot provoca întărirea penisului suficient pentru contactul sexual, dar necesită timp și putere. Doctorii care tratează impotența vă pot oferi mai multe informații asupra acestor alternative și avantajele, dezavantajele sau efectele secundare pe care le au fiecare dintre ele.

Femeile cu boli renale se confruntă, de obicei, cu o uscăciune vaginală și resimt dureri în timpul actului sexual. Nivelul scăzut de hormoni poate cauza uscăciunea vaginală. Utilizarea unui lubrifiant vaginal pe bază de apă poate reduce sau opri durerea asociată actului sexual. Nu folosiți un lubrifiant pe bază de gel, deoarece acesta poate spori riscul de infecții.

Unele femei nu pot avea orgasm sau necesită mai mult timp pentru a se excita din cauza lipsei energiei, schimbărilor hormonale sau medicamentelor  pe care le iau pentru menținerea sub control a tensiunii arteriale. S-ar putea să fie nevoie de o schimbare a medicației sau de suplimente de hormoni. Medicul vă poate informa asupra opțiunilor pe care le aveți.

Relaxare și terapie

Sentimentele de îngrijorare, anxietate sau depresie sunt normale atunci când vă confruntați cu boli renale sau insuficiență renală. Aceste emoții pot duce la pierderea energiei și scăderea interesului pentru numeroase activități, inclusiv cele sexuale.  Dacă aveți o problemă de natură sexuală, rușinea și vina apar de cele mai multe ori. Teama că acea problemă se va întâmpla din nou poate determina o persoană să se ferească de situații cu context sexual. Exercițiile de relaxare vă pot ajuta să țineți sub control aceste stări. Activitatea și exercițiile fizice regulate vă țin mintea ocupată și pot îmbunătăți condiția și aspectul fizic. Dacă problemele de natură sexuală continuă, cel mai bine apelați la terapia sexuală.

Aceasta tratează problemele sexuale ale cuplurilor sau indivizilor, în special cele legate de interesul sexual scăzut, imposibilitatea obținerii orgasmului sau ejacularea precoce,  durerile în timpul activităților sexuale sau disfuncțiile erectile. Terapia poate ajuta o persoană să depășească efectele negative ale bolilor cronice asupra activității sexuale.

Ce pot face pacienții?

Citiți totul despre bolile renale și tratamentul acestora. Respectați dieta prescrisă și limitările nivelului de fluide. Luați toate medicamentele așa cum v-au fost prescrise și informați doctorul asupra efectelor secundare. Practicați exerciții care să vă îmbunătățească tonusul muscular, puterea și rezistența. Dieteticianul vă poate sugera un program de scădere sau creștere în greutate, dacă e nevoie. Încercați să mențineți un stil de viață sănătos. Evitați alte lucruri care pot afecta funcția sexuală, precum abuzul de alcool sau fumatul.

Sarcina

Bărbații cu boli renale sau cei care fac dializă pot procrea fără probleme. Totuși, sarcina poate fi problematică pentru femeile cu boli renale. Un copil este o bucurie pentru fiecare familie. Dar sarcina poate pune o presiune mare asupra organismului femeii bolnave. Bolile renale sau insuficiență renală pot pune în pericol sănătatea dumneavoastră și a copilului nenăscut. De asemenea, pot agrava problemele cu rinichii. Dacă vă gândiți să rămâneți gravidă, ar trebui să discutați acest lucru cu medicul.

Lasă un răspuns