Bolile cronice renale costă Europa 140 miliarde euro anual
Se estimează că bolile cronice renale afectează unul din zece adulți din Europa, provoacă milioane de decese premature în fiecare an și costă sistemele de sănătate europene în jur de 140 de miliarde de euro.
Constatările cheie dintr-un nou raport european recent sugerează că este necesară promovarea schimbării prin intermediul politicilor de sănătate pentru a reduce povara tot mai mare a bolilor cronice renale (BCR) pentru milioane de pacienți din UE.
Detectarea precoce ar trebui să fie o prioritate și o componentă esențială a planurilor guvernamentale de sănătate și a programelor de sănătate publică din Europa.
Educație și conștientizare
Raportul realizat de Economist Impact sugerează că ar trebui sporită educația și conștientizarea asupra bolii. Datele arată că, în țările vorbitoare de limba engleză (România inclusiv), conștientizarea acestei afecțiuni este de doar 7%.
Conștientizarea publicului ar putea fi sporită prin campanii la nivel de populație. Conștientizarea și cunoașterea BCR în rândul forței de muncă din asistența medicală primară ar putea fi sporite prin programe de educație clinică. Grupurile de advocacy ale pacienților pot fi sprijinite să comunice pe scară largă, cu mesaje clare. Factorii de decizie pot îmbunătăți politicile naționale de sănătate existente, astfel încât conștientizarea și educația BCR să fie prioritare pentru cât mai mulți factori interesați.
Screening în rândul categoriilor la risc
250.000 de oameni din Europa se bazează pe dializă pentru supraviețuire, un număr care crește cu 5-8% pe an. Cea mai des întâlnită formă de dializă, hemodializa, costă aproximativ 80.000 de euro anual per pacient.
Ar trebui introduse strategii de detectare timpurie și monitorizare pentru populațiile expuse riscului. În plus, testarea BCR ar putea fi integrată în controalele de sănătate de rutină. Stimulentele ar putea încuraja, de asemenea, testarea pacienților la risc.
Integrarea strategiilor de management al BCR în strategiile pentru boli netransmisibile
Atunci când se încearcă reducerea poverii BRC, aceasta nu ar trebui să fie izolată de alte boli netransmisiile, mai ales că printre complicații se află bolile de inimă (35%), diabetul (26%) și hipertensiunea arterială (80%). Factorii politici ar trebui să caute să abordeze bolile cronice renale atât separat, cât și alături de strategiile pentru bolile de inimă și diabet.
Extinderea registrelor de boală pentru a include stadiile incipiente ale BCR
Un studiu italian din 2022 a descoperit o creștere cu 102% a diagnosticului bolii în stadiile 3-5 după ce nefrologii au instruit specialiștii din medicina primară.
Extinderea registrelor va favoriza o mai bună înțelegere a epidemiologiei bolii și a rezultatelor. Un registru va oferi țărilor date despre câți indivizi se află în stadiile incipiente ale BCR și va monitoriza rezultatele programelor de management al bolii.
Adaptarea ghidurilor internaționale
Kidney Disease Improving Global Outcomes (KDIGO) este o organizație globală care dezvoltă ghiduri de practică clinică bazate pe dovezi. Aceste linii directoare sunt bine respectate la nivel global și ar trebui adaptate la nivel local atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Instrumente direcționate și simplificate ar putea fi dezvoltate din ghiduri și targhetate către furnizorii de asistență medicală primară. Predarea îngrijirii bazate pe ghiduri ar putea fi inclusă în programele universităților de medicină.
Soluții digitale
Țările ar trebui să continue să investească în dosarele electronice de sănătate și să dezvolte planuri pe termen lung pentru maximizarea datelor colectate de registrele renale. Sunt necesare standarde pentru schimbul de date, de exemplu, asigurând o mai bună structurare a datelor pentru interoperabilitate și asigurarea unei raportări complete și în timp util a informațiilor.