Dializă: cum alegem medicul nefrolog

Când sunteți diagnosticat cu Boală Cronică de Rinichi în stadiul 4 sau 5, primul pas este să identificați un nefrolog. Acesta va decide dacă momentul începerii dializei poate să fie temporizat sau nu, precum și ce tip de dializă este recomandat pentru dumneavoastră (dializă peritoneală – pe care o puteți face zilnic acasă, sau hemodializă – pe care o faceți de 3 ori pe săptămână într-un centru de dializă).

Evident, primul care vă poate îndruma este medicul de familie, dar puteți cere o recomandare și din partea persoanelor apropiate care au avut probleme cu rinichii. Internetul este și el o resursă ce poate fi utilizată, deoarece așa puteți găsi specialiștii și centrele de dializă din zona în care sunteți sau care vă este mai accesibilă.

În România, inițierea terapiei are loc în spitalele publice. După aceea, pacientul are dreptul sa aleagă și să opteze pentru efectuarea tratamentului într-un centru de dializă public sau privat. Pentru acest lucru, pacientul are dreptul să solicite personalului medical din spital informații despre centrele de dializă existente în apropierea domiciliului său.

Pacientul nu va plăti nimic pentru efectuarea tratamentului, acesta fiind inclus în Programul Național de Supleere a Funcției Renale. Transportul pacientului hemodializat de la domiciliu la centrul de dializă, pentru fiecare ședință de tratament, este inclus în Program și este, de asemenea, gratuit.

După ce ați găsit centrul de dializă care să corespundă așteptărilor dumneavoastră, la prima vizită programată mergeți cu întrebările pregătite: este bine să știți din timp ce vă așteaptă și ce modificări ale stilului de viață sunt necesare.

Lasă un răspuns