Băuturi răcoritoare + efort fizic + vreme caldă = risc posibil de boli renale

Consumul de băuturi răcoritoare, cu conținut de zahăr și cofeină, în timp ce se exercită efort fizic în condiții de temperatură ridicată, poate fi asociat cu un risc crescut de boli renale.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Buffalo, New York, a studiat adulții sănătoși într-un mediu de laborator care imita condițiile de muncă pe un teren agricol într-o zi caniculară (95 grade Fahrenheit). Rezultatele cercetărilor au fost publicate în American Journal of Physiology — Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.
Voluntarii au finalizat un ciclu de o oră de exerciții, care a constat într-un antrenament pe banda de alergare de 30 de minute, urmat de trei reprize de câte cinci minute de activități diferite – de ridicare, mânuire și lovire cu un baros. După 45 de minute de antrenament, voluntarii s-au odihnit timp de 15 minute în aceeași cameră în timp ce beau aproximativ 500 ml de lichid: unii băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de fructoză sau de cofeină, alții apă.
După pauză, au repetat ciclul încă de trei ori pentru un total de patru ore. Înainte de a părăsi laboratorul, voluntarilor li s-au dat mai multe băuturi din cele alocate inițial pentru a le bea înainte de a consuma alte fluide. Volumul a fost de 1 litru sau un volum egal cu 115% din greutatea corporală pierdută prin transpirație, dacă această cantitate era mai mare. Cercetătorii au măsurat temperatura corporală a participanților la test, ritmul cardiac, tensiunea arterială, greutatea corporală și markeri ai leziunilor renale înainte, imediat după și apoi după 24 de ore după fiecare încercare. Toți voluntarii au participat atât la studiile cu băuturi răcoritoare, cât și la studiile de apă separate de cel puțin șapte zile.
Echipa de cercetare a descoperit niveluri mai ridicate de creatinină în sânge și o rată scăzută de filtrare glomerulară – markeri pentru leziuni renale – după testul cu băuturi răcoritoare. Aceste schimbări nu au apărut atunci când participanții au băut apă. În plus, concentrațiile plasmatice ale vasopresinei din sânge, un hormon anti-diuretic care ridică tensiunea arterială, au fost mai mari în timpul și după testului cu băuturi răcoritoare.
Consumul de băuturi răcoritoare în timpul și după exercitarea de efort fizic în căldura nu ne rehidratează, au explicat cercetătorii. „Astfel, consumarea de băuturi răcoritoare ca băutură de rehidratare în timpul exercițiilor sau efortului fizic la căldură poate să nu fie ideală. În continuare, va trebui să analizăm efectele pe termen lung ale consumului de băuturi răcoritoare în timpul efortului fizic la căldură și relația acestuia cu riscul de blocaj renal.“