Stadiile incipiente ale bolii renale: cum le recunoașteți

Cei mai mulți dintre oamenii cu stadii incipiente de boală renală (BCR 1, 2, şi 3a) nu au aproape de loc simptome sau au simptome nespecifice, ceea ce face dificilă depistarea bolilor cronice de rinichi (BCR).

Totuşi, un tratament adecvat în aceste stadii incipiente ale BCR poate preveni sau cel puţin poate încetini avansul bolii, atrag atenția specialiștii Nephrocare. Din acest motiv, este important să vă cunoaşteţi stadiul, simptomele aferente şi ce puteţi face.

BCR stadiul 1

În BCR stadiul 1, rata de filtrare glomerulară (RFG) este la un nivel normal sau crescut, de 90 ml/min şi peste. Stadiul 1 este cea mai uşoară formă de BCR şi poate trece nedetectat pentru că cei afectaţi nu prezintă semne de boală sau simptome.

BCR stadiul 2

O persoană cu BCR stadiu 2 suferă de o deteriorare a rinichilor care creează o uşoară scădere a ratei de filtrare glomerulară (RFG) la un nivel de 60-89 ml/min. Chiar şi în acest stadiu, de regulă nu există simptome care să indice faptul că rinichii sunt afectaţi.

BCR stadiul 3

O persoană cu BCR stadiul 3 are rinichii moderat afectaţi. Stadiul 3 al BCR este împărţit în stadiul 3a şi 3b. În stadiul 3a, rata de filtrare glomerulară (RFG) este scăzută la un nivel de 45-59 ml/min. Chiar şi în acest stadiu, de regulă nu există simptome care să indice faptul că rinichii sunt afectaţi.

Ce ar trebui să ştiți?

În stadiul incipient este foarte important să se încetinească progresia BCR şi să se reducă riscul altor complicaţii. În timpul stadiilor 1, 2 şi 3a ale BCR, tratamentul conservator, precum un stil de viaţă sănătos, o dietă specială şi medicamentaţie, poate fi suficient pentru a opri sau cel puţin a încetini progresia. Un nutriţionist vă poate ajuta să înţelegeţi ce alimente să evitaţi şi care sunt bune pentru dumneavoastră.

Lasă un răspuns