Sarea în diabet: de ce trebuie să vă feriți?

Persoanele cu diabet trebuie să evite sarea pentru a-și proteja rinichii și a menține tensiunea arterială la un nivel scăzut (sub 130/80 mmHg).
Persoanele cu diabet de tip 2 au un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare– medicii atrag atenția că peste 50% dintre pacienți au deja complicatii vasculare la momentul diagnosticării diabetului. Consumul unei cantități prea mari de sare (sodiu) crește acest risc, deoarece substanța crește tensiunea arterială și scade eficiența medicamentelor care ar trebui să regleze tensiunea.
Însă, aveți grijă! Nu trebuie să eliminați de tot sarea din mâncare. Unii experți avertizează că riscați apariția unor probleme de sănătate adiționale dacă mâncați prea puțină sare. Un studiu international a arătat că persoanele cu diabet de tip 2 cu cel mai scăzut nivel de sodiu aveau cel mai crescut risc de deces timpuriu.
Fără alimente procesate
Cheia unei alimentații cu o cantitate optimă de sare este să reduceți cât mai mult consumul de alimente procesate. Produsele la conserve, congelate sau la cutie au, de obicei, o cantitate mai mare de sare, care este folosită ca un conservant. Deci vă puteți proteja inima mâncând mai multe produse proaspete și menținând nivelul sodiului sub control.
Condimente în loc de sare
De asemenea, când gătiți mâncare, folosiți condimente care nu au sare adăugată în loc de sare. De exemplu, la cartofi puteți folosi paprika, piper alb sau negru ori boia dulce, la pește puteți pune lămâie sau mix de ierburi (somonul este delicios cu ghimbir, mărar și ceapă verde), pastele merg cu usturoi sau busuioc, carnea de porc – cu rozmarin și maghiran, iar carnea de pasăre și de curcan poate fi condimentată cu cimbru și salvie.